28 augustus 2024

Provincie Zeeland start Fieldlab om de restlevensduur van de Zeelandbrug te voorspellen

Het gaat niet goed met de iconische Zeelandbrug die Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland sinds 1965 met elkaar verbindt. ,,Met de kennis die we nu hebben, zal de brug ergens tussen 2035 en 2040 vervangen moeten worden”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas.

Rijksmonument

Maar wanneer het Rijksmonument precies aan het eind van z’n Latijn is en wat er in de tussentijd moet gebeuren om de boel veilig te houden? Niemand die het precies weet. Een team onderzoekers van de TU Delft, de HZ, ingenieursbureau Witteveen+Bos en stichting World Class Maintenance gaat de komende twee jaar uitgebreid onderzoek doen naar de zwakke plekken. Woensdag 28 augustus is daar het startsein voor gegeven.

Data verzamelen

Fieldlab Monitoring Zeelandbrug onderzoekt de huidige staat van de brug en meet hoe de constructie reageert op verschillende belastingen. Het eerste jaar staat in het teken van het verzamelen van data om inzicht te krijgen in de restlevensduur van de brug. In het tweede jaar wordt deze data verder geanalyseerd om tot concrete aanbevelingen te komen.

Kennisuitbreiding voor de hele civiele sector

Het Fieldlab levert niet alleen essentiële kennis op voor de toekomst van de Zeelandbrug, maar draagt ook bij aan de versterking van de Nederlandse kennis en expertise op het gebied van infrastructuurmonitoring. De uitkomsten van het onderzoek kunnen tevens worden toegepast op andere complexe civieltechnische constructies, wat het belang van dit project nog verder onderstreept.